poniedziałek, 7 września 2015

Cebulove love z ziołowymi grzankami domowej roboty

W oczekiwaniu na kolejny szyciowy post (już niebawem) proponuję przygotować zupę krem cebulowy.
Zupka ta smakuje cudownie w letnie dni (wtedy podajemy ją lekko ciepłą), jak i w te chłodniejsze (podajemy gorącą).
Zaletą tej zupy (a właściwie każdej zupy-krem) jest to że możemy przemycić w niej warzywa których dzieciaki nie lubią (cebula, pietruszka, seler i inne). Kolejna zaleta to taka, że za sprawą podsmażonej cebuli jest lekko słodka.
Zamiast grzanek, można dodać groszek ptysiowy lub podawać z chrupiącą bagietką czosnkową. 
Składniki na zupę:
cebula ok. 1 kg
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, liść kapusty, por)
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz mielony
0,5 łyżki przyprawy typu ziarenka smaku, kucharek itp.
2 ząbki czosnku
masło

Włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek wkładam do garnka (ja używam 3-litrowego) i zalewam ciut ponad połowę garnka. Stawiam na gaz, doprawiam pieprzem i ziarenkami smaku.
W czasie gdy wywar nam się gotuje, obieram cebulę i kroję ją w piórka. Na dużej patelni rozgrzewam masło, wrzucam cebulę i podsmażam. Cebula ma być szklista, nie spalona. Zamiast masła można użyć oleju, ja robię na maśle, bo masło daje lepszy smak.
Gdy wywar z włoszczyzny mamy gotowy wyciągamy wygotowany kiść kapusty, por, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli dacie radę je złapać :) ). Jeśli daliście bardzo dużo marchewki, pietruszki i selera to również częściowo można wyjąć.
Do wywaru wrzucamy całość cebuli z patelni, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. (Uwaga na poparzenia!)
Jeśli zupa krem wyjdzie wam za rzadki, nic się nie przejmujcie, grzanki „wypiją” nadmiar wody :)
Składniki na grzanki:
czerstwy chleb
mielona papryka słodka
mielona papryka ostra
czosnek granulowany
oregano,
pieprz
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy / słonecznikowy

Przygotowanie:
Chleb kroję w niedużą kostkę. Przyprawy mieszam w miseczce. Nie mam przepisu ile czego użyć, zawsze robię to na oko i zawsze wychodzi super. Jedyne czego się trzymam to tego żeby nie przesadzić z ostrą papryką, więc daję jej dosłownie trochę.Jeśli macie jakieś swoje ulubione przyprawy to śmiało można poeksperymentować, jestem pewna że wyjdzie smacznie :)
Do dużej miski wsypuję chleb, skrapiam oliwą, mieszam żeby cały chleb lekko nią nasiąkną, ponownie skrapiam i mieszam. Chleb nie ma pływać w oliwie, ma być nią lekko pokryty. Wsypuję mieszankę przypraw i mieszam do dokładnego połączenia się z chlebem.
Piekarnik nastawiam na 180-190 stopni, na blachę równomiernie wysypuję grzanki. Pieką do zrumienienia, tj. ok 50-60 minut. 
Grzanki można przechowywać, w papierowej tytce przez dłuższy okres czasu i nic się z nimi nie dzieje. U mnie z reguły nie zdążą być schowane do tej papierowej tytki :)

Do miseczki wlewam krem cebulowy, wsypuję grzanki (ilość wg uznania) i gotowe :) można się zażerać :)

pozdrawiam
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...